Memorial Xavier Batalla és una iniciativa de la família del periodista prematurament desaparegut el desembre de 2012 amb el suport d’un grup de companys de professió que té com a objectiu recordar la seva figura periodística. Batalla era un apassionat del periodisme internacional, gènere del qual va arribar a ser-ne un referent. Hem volgut fer aquest reconeixement oferint converses sobre l’actualitat política internacional inspirats en el que ell venia fent com a president del Centre Internacional de Premsa.

El novembre de 2014 es va publicar El mundo es una idea, el seu llibre pòstum, que es va presentar el 15 de gener de 2015 a l’auditori de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, on Xavier Batalla havia estat professor de Relacions Internacionals entre 1992 i 2002.

Xavier Batalla va exercir a diversos mitjans com a especialista en periodisme internacional, gènere en el que va ser àmpliament reconegut per la seva excel·lència i rigor. Així doncs, la presentació del seu llibre havia de fer-se de manera coherent amb el que va representar la seva trajectòria professional: una conversa sobre política internacional entre Javier Solana -exsecretari general de l’OTAN i ex alt Representant del Consell per a la Política Exterior i de Seguretat Comuna-, el periodista Rafael Jorba i Laura Batalla, periodista i politòloga, a més de filla d’en Xavier Batalla. D’aquest acte va sorgir la idea de celebrar, com a mínim, un acte anual sobre Política Internacional en memòria seva amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Estructura executiva

El Memorial Xavier Batalla és una iniciativa de la família de Xavier Batalla: Judith Adam (esposa), Laura Batalla (filla) i Òscar Batalla (fill), que compta amb el suport de periodistes que estimaven i admiraven en Xavier Batalla: Xavier Roig, Albert Garrido, Rafael Jorba, Antonio Franco, Esther Molas.

  • Judith Adam
    Presidenta del Memorial Xavier Batalla
  • Laura Batalla
    Coordinadora del Memorial Xavier Batalla
  • Esther Molas
    Secretària del Memorial Xavier Batalla
Veure els actes realitzats al 2017