Entre octubre de 1978 i setembre de 1986 i de setembre de 1990 a setembre de 1992, Xavier Batalla va ser professor de periodisme a la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona. El parèntesi entre el 1986 i el 1990 coincideix amb la seva estada a Londres com a corresponsal de La Vanguardia.

Batalla va haver d’homologar el títol de la vella Escuela de Periodismo de la Iglesia per poder donar classes a la universitat redactant una tesi de llicenciatura juntament amb Carlos Pérez de Rozas titulada El cambio tecnológico en la prensa de Barcelona”.

Quan es va fundar la Facultat de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el 1992, Batalla va entrar com a professor associat de Relacions Internacionals, sent alhora un dels fundadors dels estudis de periodisme.

D’aquest etapa, Josep Ma. Casasús, actual degà de la facultat de comunicació de la UPF, amb qui va treballar durant deu anys, explica que les classes de Periodisme Internacional impartides per Xavier Batalla tenien un èxit extraordinari.

“En Xavier tenia unes aptituds naturals per a l’ensenyament, aptituds que ell potenciava amb la seva recerca constant i rigorosa, i sobretot accentuant sempre la dimensió ètica en la formació dels periodistes. Una ètica que ell predicà amb l’exemple en els diaris i a les aules.”